BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kırmızı ışıkta geçmek arabayı hızlı sürmek günah mıdır?

Sual: Kırmızı ışıkta geçmek, emniyet şeridinden gitmek veya arabayı çok hızlı sürmek günah mıdır?
CEVAP
Kendimize ve başkalarına zarar vermiyorsak günah olmaz. Eğer kırmızı ışıkta geçip ceza almışsak, kendimize zarar verdiğimiz için günah olur. Hızlı gidince kendimize veya başkalarına zararımız oluyorsa, arabamız zarar görüyorsa, arabamızda bulanan biri korkuyorsa elbette günah olur. Emniyet şeridinden gitmenin dinen bir mahzuru olmaz, ama başkalarına zarar vermişsek, başkalarının önüne geçip gidişlerini aksatmışsak, içinde hasta bulunan bir ambülansın gecikmesine sebep olmuşsak, o zaman günah olur. Yahut (Yanlış yaptın) diyerek polis ceza kesmişse, kendimize de zarar verdiğimiz için günah olur. Ölçümüz, kendimize veya başkalarına zarar vermemektir. Hürriyetin tarifi de budur. Kendimize ve başkalarına zarar vermiyorsak, dilediğimiz şeyi yapmaktır. Kimileri, hürriyeti, sadece başkalarına zarar vermemek diye tarif ediyor. Bu yanlıştır. Canımıza, malımıza zarar vermek, intihar etmek günah olup hürriyet değildir.

Bir günahı hafife almak küfürdür
Sual: Bir günaha önem vermeden işlemek küfür olduğuna göre, yalan söyleyen, gıybet eden, içki içen, müzik dinleyen, zina eden, kumar oynayan, hırsızlık yapan, namaz kılmayan ve benzeri günah işleyen kâfir olmuyor mu?
CEVAP
Hangi günah olursa olsun hafife almak küfür olduğu gibi, mekruha veya sünnete önem vermemek de küfürdür. Ancak, burada önemli olan, günahı işleyen kimsenin, o günahı hafif görüp görmediğini tespittir. Bu kesin bilinmeyince, günah işleyene, (Günaha önem verseydi yapmazdı) demek yanlış olduğu gibi, (İşlediği günahların, günah olduğunu bilir, asla hafife almaz) demek de yanlıştır. İnsan gaflete düşüp günah işleyebilir. Bu bakımdan günah işleyenlere kâfir demek yanlış olur. Devamlı bir veya birkaç günahı işleyene de, (Bu kimse, günaha önem veriyor, hafife almıyor) demek de yanlış olur. Çünkü bir günahı devamlı işleyen, o günaha alışır, o işi gayet normal görür. Bu ise o kişiyi küfre sokar. Onun için hangi günah olursa olsun, günah işlediği için içi sızlamayan, üzülmeyen küfre girmiş demektir.

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.